Izdvojene vijesti Lifestyle Zanimljivosti

Trodnevni trening: priprema i razvoj projektnih aplikacija

Business people group works at a table - Table
Sviđanja

Trodnevni trening: priprema i razvoj projektnih aplikacija

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) vas poziva na trodnevni trening „Priprema i razvoj projektnih aplikacija“ koji će se održati u periodu 11-13. aprila 2018. godine u CERD-ovom ruralnom centru u Krnetama, opština Laktaši.

O treningu

Ukoliko nemate relevantno iskustvo u pisanju prijedloga projekata ili želite da unaprijedite svoje znanje i vještine iz ove oblasti, ova obuka praktično može da vam pomogne da što kvalitetnije napišete projektnu aplikaciju i pri tome na najbolji način ispunite zahtjeve donatora i značajno povećate svoju šansu za dobijanje bespovratnih sredstava.

Sredstva iz domaćih i međunarodnih fondova dodjeljuju se samo za one projekte koji su stručno napisani i koji su bolji od konkurencije. Stoga je značaj dobro napisanog prijedloga projekta izuzetno veliki. Ovaj trening je namijenjen zaposlenima u javnim institucijama, udruženjima, preduzećima kao i preduzetnicima koji vode svoj vlastiti biznis, a koji se suočavaju sa izazovima pripreme relevantnih projektnih aplikacija za različite domaće i strane donatore.

Ciljevi treninga

Cilj treninga je da učesnicima pruži neophodna znanja i praktične vještine kako da razvijete projektnu ideju i napišete kvalitetan prijedlog projekta koji će biti visoko ocjenjen od strane donatora.

Od ove obuke, učesnici mogu da očekuju:

 • Informacije i analizu dostupnih EU poziva (EIDHR, CBC, Civil Society Facility, itd.);
 • Detaljno objašnjenje svih elemenata projektne dokumentacije i pravila apliciranja;
 • Praktičan rad na izradi elemenata projektne dokumentacije:
  • Analiza problema u skladu sa projektnim pozivom,
  • Razvoj Logičke matrice,
  • Razvoj budžet projekta,
 • Posvećenost trenera svakom pojedinačnom učesniku prilikom razrade elemenata projektne aplikacije kroz grupne i individualne vježbe u svrhu otklanjanja nedoumica u procesu razvoja projekta;
 • Umrežavanje i uspostavljanje partnerstava sa različitim učesnicima na obuci te ostvarivanje saradnje sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj – CERD.

O predavaču/treneru

Vodeći predavač ovog treninga biće g-din Danijel Malić, koji ima preko petnaest godina iskustva u razvoju i implementaciji projekata za različite međunarodne i domaće donatore (EU, Fond otvoreno društvo, USAID, Balkan Trust, Vlada RS, Vijeće ministara BiH).

Gospodin Malić posjeduje preko deset godina iskustva kao trener i konsultant na polju jačanju kapaciteta javnog, privatnog i civilnog sektora u oblasti kreiranja infrastrukture za razvoj i implementaciju EU projekata. Kroz rad na pozicijama projektnog direktora i projektnog koordinatora, gospodin Malić je učestvovao u implementaciji preko trideset različitih servisnih i grant projekata od različitih međunarodnih donatora. Odlično poznaje Opšta pravila i procedure implementacije servisnih ugovora, kao i PRAG procedure definisane kroz «Praktični vodič kroz procedure ugovaranja pomoći EU trećim zemljama».  Takođe, gospodin Malić je sertifikovan interni oditor/ocjenjivač za uspostavu sisitema kvaliteta poslovanja neprofitnih institucija te posjeduje iskustvo i kao evaulator EU grant projekata koji dolaze iz oblasti EDHR programa, EU programa CBC BiH – Serbia kao i projekata iz IPA 2009 i IPA 2013.

Asistenciju predavaču pružiće osoblje CERD-a koje je u CERD-u zaduženo za razvoj i provođenje projekata.

Način prijave i dodatne informacije

Rok za prijavu je 10. april 2018. godine (utorak) do 16.00 časova. Broj učesnika treninga je ograničen.

Popunjen prijavni obrazac pošaljite na e-mail adresu: office@cerd.ba.

Pored interaktivnog i praktičnog trodnevnog treninga, učesnicima će biti obezbijeđen adekvatan trening materijal koji je specijalno dizajniran za potrebe ovog treninga. Svi učesnici će dobiti certifikat o završenom treningu. Tokom sva tri dana treninga, učesnicima će biti obezbjeđen ručak i osvježenje.

Kotizacija

Kotizacija za učešće na trodnevnom treningu iznosi 295,00 KM (u cijenu je uključen PDV).

Kontakt podaci

Za dodatne informacije u vezi ovog treninga možete se obratiti na e-mail office@cerd.ba ili na broj telefona 051/491-757.

Podijeli vijest

Pratite nas na