Dokolica Zanimljivosti

Sve više zemalja traži zabranu konzumiranja energetskih napitaka

Foto: ilustracija
Sviđanja

Mnoge članice EU, kao i neke druge zapadne zemlje, traže da maloljetnicima bude zabranjeno konzumiranje energetskih napitaka, jer štete zdravlju.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, oko 68 odsto adolescenata i 18 odsto djece redovno konzumira energetska pića.

U Evropi mladi, prosječno, mjesečno popiju oko dva litra, a neki i do sedam litara ovih napitaka.

Na britanskom tržištu je 2006-2014. godine prodaja energetskih pića povećana za 155 odsto.

Litvanija i Letonija su već obustavile prodaju 2014, odnosno 2016. godine, a Velika Britanija je sve bliža tome.

Evropska komisija poručuje da je ograničavanje prodaje energetskih napitaka pitanje zakonodavstva svake članice i da u to nema namjeru da se miješa.

Istraživanje sprovedeno u Kanadi na oko 2.000 osoba u dobi između 12 i 14 godina utvrdilo je da je oko 74 odsto njih konzumiralo energetske napitke.

Više od 55 odsto konzumenata potvrdilo je da je imalo najmanje jednu nuspojavu.

Čak 25 odsto ljubitelja energetskih napitaka imalo je povećan broj otkucaja srca, 24 odsto probleme sa spavanjem, 18 odsto glavobolje, pet odsto mučnine i povraćanje, a 3,6 odsto bolove u grudima.

Energetski napici sadrže jake stimulanse, najviše kofein, koji u kratkom roku podiže nivo budnosti, pažnje i izaziva pobuđenost.

Međutim, kroz duže vrijeme, kada dejstvo napitaka popusti, mogu izazvati osjećaj umora i iscrpljenosti.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Јejl pokazuje da je vjerovatnoća pojave hiperaktivnosti ili manjka koncentracije oko 66 odsto veća kod djece koja redovno konzumiraju energetske napitke, navode naučni portali.

 

Izvor: rtrs.tv

Podijeli vijest

Pratite nas na