Izdvojene vijesti Kultura

Berlinale – sve više politike, sve manje umjetnosti

Berlinale (foto:twitter)
Sviđanja

Berlinski festival, koji je spadao među tri najveća filmska festivala, nakon Kana i Venecije, odavno je postao mjesto gdje se prikazuju prosječna ostvarenja, kojima je najveći adut politička aktuelnost, smatraju stručnjaci iz oblasti kinematografije.

Festival je od samog početka, od 1951. godine, imao jasan zadatak: posredovanje i pomirenje – kultura kao neko ko gradi mostove među ljudima.

Stanje u svijetu se 1989. godine radikalno promijenilo, ipak, etiketa je ostala.

Ako se dva druga velika festivala u Kanu i Veneciji mogu bazirati na umjetnički zahtjevnim autorskim filmovima, u Berlinu slogan i dalje glasi: ovdje se stvara politika i pokazuju se društveno relevantni i politički važni filmove.

Gotovo svako izdanje Berlinskog filmskog festivala ima svoju temu. Јednom je to pitanje zaštite životne sredine, drugi put finansijska kriza, prije dvije godine bila je to rasprava o migrantima, a ove godine biće to seksualni skandal oko Harvi Vanštajna i njegove posljedice.

Međutim, Festival godinama “stenje” pod tim teretom značenja. Brojni stručnjaci ga zbog toga odavno kritikuju.

Berlinale, posebno takmičarski dio, prikazuje mnogo filmova koji su u umjetničkom smislu beznačajni i samo prenose političku poruku. Sa umjetničkom kvalitetom filmova iz Kana i Venecije – Berlinski festival ne može se takmičiti.

Kritičari, takođe, kažu da su čak i festivali kao što su Toronto i Sandens, u međuvremenu, došli na nivo Kana i Venecije, prenosi “Dojče vele”.

Program Berlinala neminovno vodi ka festivalu bez profila, bez koncepta i izoštrenosti.

Rasprava, koja se vodi godinama, dotiče se osnovne teze koja postoji u svakoj kulturi, a time i u odgovarajućim kulturnim manifestacijama:

Previše poruka, previše moralnog upiranja prstom i previše dobrih namjera štete umjetnosti.

To važi kako za kinematografiju, tako i za literaturu, pozorište, muziku i, uopšte, umjetnost, ističe “Dojče vele”.

 

Izvor: rtrs.tv

Podijeli vijest

Pratite nas na