Dokolica Nauka i tehnologija Zanimljivosti

SMS poruke će se slati iz Chromea i Firefoxa?

Foto: Ilustracija | SMS poruke će se slati iz Chromea i Firefoxa?
Sviđanja

Dok je tokom prošle decenije dopisivanje SMS-ovima za mnoge bio jedan od primarnih načina komunikacije, društvene mreže i internet servisi, kao i činjenica da smo konstantno online, uveliko su smanjili važnost klasičnih poruka.

Danas su nam tako na raspolaganju WhatsApp, Viber, Facebookov Messenger, Instagram Direct i drugi servisi putem kojih se besplatno (naravno, uređaj mora biti povezan s internetom) mogu razmjenjivati poruke, a osim putem mobilnih uređaja, poruke s većine ovakvih servisa mogu se slati i s računara.

Tipkanje putem hardverske tastature (prenosnog) računara brže je i jednostavnije nego tipkanje po virtuelnoj tastaturi, a ako je vjerovati glasinama koje su prošle sedmice objavljene na internetu, ovu će mogućnost uskoro imati vlasnici pametnih telefona koje pokreće Googleov Android. Nije riječ o posebnim aplikacijama kakve su već dostupne i često se naplaćuju te koje omogućuju slanje SMS-ova s računara, već bi se poruke mogle slati direktno iz pretraživača internet stranica poput Chromea, Firefoxa, Microsoftovog Edgea i Explorera.

Ako Google zaista predstavi ovu opciju, ona će se aktivirati tako što će korisnici prvo s pametnim telefonom skenirati QR kod na stranici za slanje poruka, nakon čega će se telefon povezati s računarom i direktno iz browsera slati poruke. Ovakav postupak vjerojatno će se morati ponavljati prilikom svakog pokretanja prozora za slanje SMS-ova kako bi se spriječilo da svako ko pristupi računaru otvori prozor s porukama i čita ili šalje poruke vlasnika telefona.

Službeno iz Googlea još nema informacija o ovoj opciji te nije poznato kada bi, odnosno hoće li uopšte ova kompanija predstaviti ovu mogućnost slanja SMS-ova iz browsera.

 

Izvor: nezavisne.com

Podijeli vijest

Pratite nas na