Izdvojene vijesti Zanimljivosti

SRBIN IZ JAPANA : Srpski mentalitet je ljubav prema Srbiji, vjera u Boga i visoko dizanje tri prsta!

Sviđanja

Magija nastaje onog trenutka kada srce i duša ne poznaju granice, ne diskriminišu izbore, ne osuđuju različite stavove i uvjerenja. Magija je kada srce samo bira šta želi da voli, a dokaz za to je i naš jedinstveni sagovornik iz Japana.

Kako biste se ukratko 0pisali?

Zovem se Paulo Rafael Garcia ili na srpskom rečeno, Lazar Garsijanović. Školovao sam se na Filipinima od osnovne škole do druge godine fakulteta. Moje djetinjstvo se ne razlikuje od djetinstva ostalih vršnjaka. Bilo je tu i srećnih trenutaka, ali i nekih razočaranja, pogotovo u vezi mog školovanja. Trenutno sam srećan i zadovoljan svojim životom. U ljubavnoj vezi sam sa jednom djevojkom iz Japana, oboje imamo 22 godine, a uskoro planiramo našu ljubav krunisati brakom.

Paulo Rafael Garcia i njegova djevojka

Opišite nam Vašu povezanost sa Srbijom i srpskim narodom?

Prvi put sam za Srbiju i srpski narod saznao putem društvene mreže Facebook, ali imao sam priliku neke Srbe i lično upoznati. Srpsku istoriju i ostale informacije o Srbiji pronalazio sam preko interneta i od tada dosta dobro sam upoznat sa srpskom kulturnom i vjerskom terminologijom.

Opišite vezu Vas, Vaše porodice i države Srbije i srpskog naroda?

Novembra 2015. godine, ja sam primio pravoslavno hrišćanstvo, dok su ostali članovi moje porodice katolički hrišćani, pa zbog toga ponekad imaju predrasude o meni. Iako se mnogi članovi porodice ne slažu sa mnom, ja sam ponosan na svoje vjersko opredjeljenje i činjenicom da sam Srbin.

Kako opisujete “srpski mentalitet”?

Srpski mentalitet je ljubav prema svojoj domovini Srbiji kroz, prije svega vjeru u Boga, ali i visoko dizanje tri prsta i poštovanje bratske veze sa Rusijom.

Da li pratite srpsku političku scenu?

Sve u vezi Srbije pratim, pa i političku scenu. Prve informacije o dešavanjima u Srbiji saznao sam iz rada Džon Bosnića i njegovih saradnika i ostalih simpatizera srpskog naroda. Moje zapažanje je da su Srbi dosta negativno predstavljeni u stranim medijima. Nadam se da će Srbija jednog dana vratiti Kosovo u sastav svoje teritorije i da nikada neće postati član Evropske unije.

Šta mislite o Aleksandru Vučiću kao predsjedniku Republike Srbije?

O njemu nemam lijepo mišljenje iz razloga što radi sve da Srbiju “ugura” u Evropsku uniju što je po mom mišljenju hodanje po tankom ledu.

Šta mislite o Republici Srpskoj kao entitetu Bosne i Hercegovine?

Republika Srpska se mora ujediniti sa Srbijom u sljedećih par godina jer se smisao njenog postojanja gubi ukoliko ostane kao entitet državne zajednice koju su formirali strani centri moći.

Da li ste ikad posjetili Srbiju ili Republiku Srpsku, ako ne, da li planirate?

Nažalost, još uvijek nisam posjetio Srbiju i Republiku Srpsku, ali planiram čim uštedim dovoljno novca da mogu ostati barem dvije sedmice. Najviše bih volio posjetiti manastir Ravanicu, zadužbinu cara Lazara.

Šta srpski narod ima što drugi narodi nemaju?

Srbi imaju krsnu slavu kao svoj jedinstveni pravoslavni običaj. U tome se ogleda veličina njihove pravoslavne ljubavi prema svecu, zaštitniku njihovih domova, ali i snaga veze između svih članova porodice.

Koje vam je omiljeno jelo, a tradicionalno je iz Srbije?

Srpska tradicionalna kuhinja je veoma bogada i jedva čekam da je probam baš u zemlji Srbiji. Do tada, najviše volim da jedem Karađorđevu šniclu.

Opišite nam kako se Božić obilježava u Vašoj porodici?

Iako ostatak moje porodice slavi Božić po Gregorijanskom kalendaru, ja ga slavim kao i svi ostali Srbi, po Julijanskom. Kada osvane dan Božića odlazim u crkvu na jutarnju liturgiju, pričešćujem se, a zatim odlazim kući gdje smo pripremili bogatu i svečanu božićnu trpezu.

Srpska pravoslavna crkva Nagoya

Paulo Rafael Garcia, odnosno Lazar Garsijanović je primjer da granice postoje samo u našoj glavi. Možeš biti ono što želiš, poštovati, slaviti i vjerovati u Boga kojeg srce i um žele, izabrati i ići putem svoga srca, a ne onako kako društvo nalaže.

Podijeli vijest

Pratite nas na