Izdvojene vijesti Šta ima u gradu? Vijesti

Skupa pasarela u Banjaluci ponovo išarana

pasarela
Sviđanja

Pasarela vrijedna dva miliona KM ponovo je “ukrašena” raznim natpisama, a vandalima koji je uništavaju u kraj ne mogu stati ni nadležni koji redovno peru zidove i dijele kazne.

Pasarela u Bulevaru Desanke Maksimović u naselju Starčevica, jedan je od najskupljih projekata u gradu i zajedno sa Palatom predsjednika Republike Srpske premazana je posebnom zaštitnom farbom, sa koje se grafiti mogu oprati običnom mokrom krpom.

Međutim, čak ni ovim alatom ne može se stati u kraj građanima koji gotovo svakodnevno na zidovima nešto napišu.

Iako su nadležni ove godine nekoliko puta prali pasarelu, na kojoj je bilo i uvredljivih natpisa, zidovi su opet šareniji nego ikad.

Komunalna policija rijetko hvata “umjetnike” na djelu, pa je kaznu za šaranje zidova od 100 KM prošle godine dobio samo jedan Banjalučanin.

– Omladina se ne boji nikoga. Skupe se tu naveče, pričaju, piju i šaraju zidove, sve ih je čujem, pogotovo ljeti. Cijelu noć šaraju i boje te zidove, niko ih ne opominje, niti dolazi – kaže Banjalučanin koji živi u zgradi preko puta pasarele.

Dodaje da nikom od njih ne smeta lijep grafit kojih je na Starčevici mnogo, ali ružni natpisi ne trebaju nikome.

– Šta im treba da napišu svoje ime i to samo onako sprejem, bez ikakvog ukrasa i smisla. Izgleda da je dotle došlo da nam policija mora čivati i pasarele i to od nas samih – komentarisao je ovaj mještanin.

Iako je ovaj objekat udaljena samo nekoliko metara od Policijska stanice i zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koje su stalno okružene policajcima, vandali ipak nađu način da prekrše pravila i sprejem unište ovu najskuplju pasarelu u gradu.

Jedan od simbola Banjaluke, zajedno sa „Borcem“ jesu i njegovi navijači koji mu počast odaju na svakom ćošku. Iako su upravo njihovi natpisi jedni od onih koji se često uklanjaju, među njima ima i pravih umjetničkih djela koje nikome ne smetaju, čak ni Komunalnoj policiji. Jednim takvim crtežom „lešinari“ su ukrasili i pasarelu na Starčevici. Do sada ga niko nije pokušao ukloniti, a riječi hvale imaju i mještani.

– Nemam ništa protiv grafita, jer lijepe slike nikome ne smetaju. Ovaj ovdje je lijep i bilo bi dobro da prave više takvih, a manje ovih škrabotina – kaže Borka Simić, penzionarka koja živi u naselju Starčevica.

Izvor: EuroBlic

Podijeli vijest