Izdvojene vijesti Ostali sportovi Sport i rekreacija

Nova dvorana za gimnazijalce i odbojkaše

Izgradnja dvorane
Sviđanja

Novu dvoranu, sa 600 mesta, danju bi koristili Gimnazijalci, a ujedno bi bila i “Dom odbojke”, mjesto za trening i utakmice mladih odbojkašica.

Gradska uprava razmatra ponudu za javno-privatno partnerstvo za gradnju dvorane, koju im je dostavila firma “Inova”, ujedno i osnivač Odbojkaškog kluba “Inova”.

Mlade odbojkašice, od kojih su mnoge i učenice Gimnazije, već vježbaju u gimnazijskoj sali, ali najveća “kočnica”, pričaju, je što je ova dvorana mala za organizovanje turnira.

Glavni trener OK Inova, Dario Savović, podsjeća da klub postoji 15 godina, te da su “iz male školske sale” iznedrili šampionke RS i BiH.

Došlo je međutim vrijeme, smatra on, za napredak i kluba i grada u ovoj oblasti.

“Mi igramo prvoligaške utakmice, potrebna nam je prava dvorana, sve školske sale su male, a termini u dvoranama su prebukirani. Vrijeme je da dignemo priču na viši nivo, da krenemo i sa organizacijom zvaničnih turnira i drugih većih projekata”, rekao je Savović.

Vlasnik firme i predsjednik kluba, Ljubiša Savović, već godinama gradskim vlastima predlaže zajednički projekat nove dvorane, ali je tek nova administracija, kaže, ozbiljno shvatila njihovu ideju.

“Ranije su stvari išle jako sporo, ali sa dolaskom novog gradonačelnika, sve u Gradskoj upravi sada ide normalnim tokom. Trenutno se izrađuju UT uslovi, imamo dva, tri idejna rješenja, ali dvorana se mora izmjestiti iz centralnog dijela Gimnazije. Grad je vlasnik zemljišta i trebalo bi da pribavi potrebnu dokumentaciju, dok bismo mi bili koncesionari i zadužili bismo se za održavanje sportske opreme na 30 godina”, kaže on.

Prema idejnom rješenju, dvorana će imati tri terena za treniranje odbojke i najmanje 600 mijesta za gledaoce, biće duga 32 metra, široka 24 i 8,4 metra visoka.

“Dvorana nije za evropska prvenstva, jer bismo onda morali obezbijediti 3.000 do 6.000 mjesta, ali u njoj će se moći igrati utakmice Premijer lige, i moći ćemo osigurati 1.200 mjesta na tribinama. Djeca su sada prostorno ograničena na treninzima, i kada se takmiče u velikim dvoranama, teško se snalaze u takvom prostoru”, pojašnjava Savović.

Ovo je, vjeruje on, dobro rješenje i za Gimnnaziju, koja će izmještanjem dvorane dobiti prostor za gradnju četiri nove učionice i dva kabineta na mjestu stare fiskulturne  sale.

“Očekujemo odgovor Grada i nadamo se raspisivanju poziva za javno-privatno partnerstvo, na koji mogu da se prijave i druge firme. Cilj nam je da krajem juna, sa krajem školske godine krenemo u radove kako bi u septembru nova dvorana bila otvorena. Grubi radovi koštali bi oko 600.000 KM plus unutrašnji radovi”, ističe Ljubiša Savović.

Iz Gradske uprave nisu nam odgovorili na pitanja, u kojoj fazi je predlog za gradnju nove dvorane, ali kako nezvanično saznajemo gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, požuruje svoj tim kako bi ovaj projekat zaživeo sljedeće godine.

I pored velike želje, kažu upućeni, jedna od poteškoća je što do sada nije bilo slučajeva ovakvog javno-privatnog partnerstva, na koje bi se Banjaluka ugledala i „prepisala“ naredne korake.

“Kada je riječ o sportskoj infrastrukturi, očekujemo da iduće godine završimo projekat izgradnje sportske dovrane u nekadašnjem Šoping centru, kroz javno-privatno partnerstvo u procesu smo nove dvorane Gimnazije, a u pripremi su projekti za sportske sale u osnovnim školama ‘Sveti Sava’ i ‘Branko Radičević”, najavio je nedavno Radojičić.

Razvoj odbojke

“Naš klub je gradski klub i jedan od najmasovnijih u BiH, okupljamo 400 djevojčica koje bi u novoj dvorani konačno imale svoj Dom odbojke. Dvorana će pozitivno uticati i na mogućnost razvoja odbojke u Banjaluci i mogli bismo konačno da budemo domaćini i kadetskog finala BiH”, poručuju iz OK Inova.

Izvor: Euro Blic

Podijeli vijest

Pratite nas na