Izdvojene vijesti Kultura Umjetnost

Kako su se srednjoškolci iz Banjaluke dosjetili da sakupe novac drugarima za ekskurzije

novac
Sviđanja

Da mladi nisu letargični, barem ne svi, najbolji dokaz je četverac iz banjalučke Gimnazije, Nikola Bundalo, Dajan Jošić, Luka Tomić i Aleksa Aleksić.

Ovi kreativni i plemeniti mladi ljudi stoje iza sjajnog projekta, humanitarne manifestacije – Sedmica umjetnosti koji se održava već drugu godinu za redom, s ciljem da se sakupi novac za plaćanje maturskih ekskurzija učenicima svih srednjih škola u gradu koji su u lošoj materijalnoj situaciji i ne mogu da je plate.

O samoj manifestaciji, mladima i aktivizmu za portal Buka govorio je jedan od organizatora, Nikola Bundalo.

Što se tiče manifestacije kaže da je sve počelo spontano i sa dvojakim ciljem. Prvi, primarni cilj je bio pokušaj pomoći učenicima koji nisu u mogućnosti da priušte odlazak na ekskurziju, dok je drugi cilj bilo davanje prilike mladim umjetnicima Gimnazije i ostalih srednjih škola u Banjaluci, da pokažu sav kapacitet i talenat koji posjeduju.

Prethodne godine su uspjeli obezbjedili ekskurziju za 14 učenika.

“Sam projekat za mene lično predstavlja veliko iskustvo i životnu školu u smislu da smo se,  ostali organizatori i ja,  susreli sa samim procesom kreiranja programa, marketinga, promocije i obezbjeđivanja opreme i adekvatnih uslova. Što se rezultata tiče, trenutno je nemoguće opisati osjećaj kada jedan udruženi tim pomogne ljudima kojima je potrebno”, rekao je Nikola i otkrio da im je ove godine ogromnu podršku dao i  veoma poznati regionalni bend M.O.R.T.  koji će nastupiti 02.12. kao specijalni gost.

Obzirom da ova sjajna inicijativa zapravo pokazuje samu suštinu i značaj građanskog aktivizma, interesovalo nas je Nikolino mišljenje o tome koliko je važno svojim primjerom pokazati da se nešto može uraditi da nam svima bude bolje, te koliko ima istine u riječima da je omladina danas letargična i nezainteresovana za dešavanja u društvu.

Mišljenja je da bi svaki pojedinac trebao učiniti onoliko koliko je u njegovoj moći da bi život u svojoj sredini učinio boljim. Najbitnije je, ističe,  početi od manjih stvari i postepeno širiti duh i energiju aktivizma, a ko jednnom krene i osjeti tu atmosferu, uvjeren je, da više neće stati.

“U društvu vlada neko opšte mišljenje da smo nezainteresovani, pasivni i letargični, ali nije tako i zato konkretno ovim primjerom želimo da damo podsticaj svima koji žele da doprinesu društvu u bilo kojem smislu. Ovdje smo da rušimo stereotipe i pokažemo šta i koliko možemo”, naglašava on i dodaje da ga posebno veseli što je ovaj projekat ostaviti jako velik utisak na vršnjake u Banjaluci tako da su slični koncepti pokrenuti u još nekoliko škola.

Obzirom da su organizatori projekta Sedmice umjetnosti završna, četvrta godina, interesovalo nas je da li strahuju za budućnost projekta. Nikola kaže da mjesta za brigu nema jer u mlađim generacijama vlada veliko interesovanje, te su oni  sve zainteresovane uključili u organizaciju i ove godine

“Sa sigurnošću možemo tvrditi da će Sedmica umjetnosti postati ustaljena tradicija banjalučke Gimnazije te da će svaka naredna biti bolja od one prethodne. Za kraj pozivam ljude da dođu i doprinesu ovom projektu, te da posjete naš ovosedmični event”, rekao je na kraju razgovora Nikola Bundalo.

Sam organizacioni tim pored Nikole, Dajana, Luke i Alekse, čine koordinatori, volonteri i sami učesnici. Naravno od projekta ništa ne bi bilo bez podrške direktora, uprave i profesora.

Sedmica umjetnosti počinje danas, a završava se 2. decembra.

Prvo veče (27.11) javna debata na temu filmske umjetnosti.

Drugo veče(28.11)-takmičarska izložba tematskih fotografija.

Treće veče(29.11)-performans raznih vrsta plesova na zabavan i interaktivan način.

Četvrto veče(30.11)-veče književnosti,izlaganje učeničkih autorskih književnih radova.

Peto veče(01.12)-predstava “Maratonci” po orginalnom scenariju Dušana Kovačevića.

Šesto veče(02.12)-veliki humanitarni koncert grupe M.O.R.T u sali Gimnazije Banja Luka.

Ulaz za svako veče 1 marka osim na veče koncerta kada će cijena biti 3 marke.

Izvor: Buka

Podijeli vijest

Pratite nas na