Izdvojene vijesti Šta ima u gradu? Vijesti

Topla ljudska priča: Udruženje porodica 4+

Sviđanja

I dođosmo na adresu Petra Rađenovića 25 u Banjaluci sa mišlju da uradimo kratak intervju, izvještaj o radu ovog Udruženja. Ali se to pretvorilo u jedan od ugodnijih razgovora u našim životima, jedno divno iskustvo koje vraća vjeru u ljude.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica 4+, i njegov sekretar Dragica Maksimović uz kafu nam objasniše sa malo priče kako se čine velika djela.

Naime, ove godine u Banskom dvoru su proslavili  jubilarnih 10 godina postojanja.  Ali taj put nije bio nimalo lak. Radovanović priča kako je sve to teklo:

“Od okupljanja u parku Petra Kočića 2007 do proslave u Banskom dvoru 2017.”

To je čovjek koji od početka vodi ovo Udruženje, koji kaže da je “cijelog sebe dao da ove porodice imaju svjetionik u društvu”. Dodaje još i da “udruženje rješava sve od najsitnijih svakodnevnih životnih problema do zakonskih propisa probleme svojih članova.  Prvi prostor za svoje aktivnosti dobili su 26.12.2007 i to cijelih 14 m2.”

Rekoše nam da je to tada bila cijela palata za njih.  Ali to je samo baza gdje su pravili planove i vodili evidenciju, dok su svoj istinski rad imali na terenu. Radovanović priča koliko su kilometara prešli obilazeći porodice, popisujući članove, praveći sliku o stvarnom stanju na terenu.  Preko 480 porodica su popisali, vidjeli u kakvim uslovima žive, kako im se može pomoći i šta dalje da se čini. Priča da je bilo i za samo popisivanje opstrukcija, govorili su im “da to nije potrebno i da sve informacije ima Centar za socijalnu zaštitu”,  ali naš sagovornik nije dozvolio da ga to sputa i sakupio je spisak svih porodica kojima je potrebna pomoć kao i materijalnog stanja u kojem žive.

Kaže da se odgovornost ne smije prebacivati na druge, već “kad prihvatiš neki posao radi ga kako treba”. I zalagao se, radio je, izborio se za stipendije srednjoškolaca i studenata, besplatan vrtić i druge olakšice za djecu iz Udruženja.

Trenutno su smješteni na gorepomenutoj adresi, to im je treći prostor do sada. Svaki je sve veći i veći. Funkcionalniji. Kao neka spoljašnja slika koliko se godinama gradi i radi. Sada imaju podršku i grada Banja Luka, mnogih Opština i ministarstava.

Udruženim snagama napravljene su i 94 kuće za višečlane porodice.

Jovan je najviše posvećen banjalučkom Udruženju jer ga vodi od samog početka. Ono sada broji oko 600 porodica i preko 3000 djece. Izborio se za dječiji dodatak, besplatne knjige, stipendije, izgradnju kuća, besplatnu obuću i odjeću, besplatan vrtić i druge brojne olakšice.

Najteže mu pada što vlasti nemaju sluha za rješavanje problema ovih porodica.

Teško im je izaći na kraj sa zakonskim regulativama i nerazumijevanju kako najlakše da pomognu.  Naime, Radovanović se prisjeća kako je iznosio idejno rješenje da se od socijalno ugroženih naprave poreski obveznici. Samoodrživost. Plan i program sve do tančina izložen da se porodicama da zemlja za obrađivanje i sva potrebna podrška jer kako kaže “nismo svi rođeni da budemo preduzetnici”.  Te porodice su od 65% do 75% nezaposlene. Žive od dnevnica i raznih pomoći.

Lijepo priča naš sagovornik, a još ljepše je čuti da to nisu samo riječi već i djela.  Kod njih je uvijek sve u pokretu. Mnogo ljudi, mnogo djece. A gdje su djeca tu je i veselje.

Radovanović napominje da je najbitnije savjete udijelio mladim bračnim parovima, podsjetio ih šta je bijela kuga i koliko je važno da šire svoje porodice. On sam ima četvoro djece. Kaže da mu je žao što nema i više.

“Pitanje višečlanih porodica je nacionalno pitanje broj 1”, dodaje naš sagovornik.

“To su osnovni elementi izgradnje našeg društva i zajednice. Naše države uopšte.” govori on dok navodi brojne naučne podatke o zdravoj socijalizaciji djece iz višečlanih porodica, o sposobosti požrtvovanja onih koji su odrastali uz više braće i sestara. Žao mu je djece koja su jedinci u svojim porodicama. Veliki je teret na njima i lako se lome kroz život. Razumije strah mladih u besparici i teškoj situaciji da hrane djecu, ali kaže da je i sam dobijao djecu za vrijeme rata kada je bilo najteže.

I baš njihovi osmijesi su ga držali uvijek jakim.

Poručuje da ne treba dozvoliti strahu da vlada ljudima i da je nemoguće računati život kako će teći. “Ne zna niko šta će biti sutra. Puna kuća djece treba biti prioritet.” kroz osmijeh zaključuje.

Jovan zna svoje prioritete i tako i djeluje. Oni u Udruženju rade mnogo toga, organizuju mnoga druženja, obilježavaju Dan porodica, druženje blizanaca, proslave 8. marta, ljetovanja, zimovanja i još puno toga za djecu i roditelje višečlanih porodica.

Posebno naglašava zajednička krštenja koja se organizuju povodom Međunarodnog dana porodice.

Do sada je kršteno 200 djece za 9 godina koliko organizuju kolektivna krštenja a i sam je čak 24 puta bio kršteni kum.

Čast i obaveza kojom se ponosi. Obezbijede se toj djeci lijepi pokloni i sva pažnja na tako poseban dan.  Radovanović kaže da je to jedna ogromna porodica i da je kao takvu treba i gledati.

Uspostavljena je i saradanja sa savezima velikih porodica Vojvodine, Češke, Mađarske, Hrvatske, Poljske, Rumunije, Slovačke, a u realizaciji je i registrovanje Udruženja u Beogradu.

“Već treću godinu Unija poslodavaca RS obezbjeđuje školski pribor za djecu.  Za svaki mjesec imaju planirane aktivnosti Udruženja kao i jednokratne pomoći porodicama, oblizak na terenu, a prije svega toplu riječ. Uvijek se dolazi u kancelariju. Spajamo ljude. One kojima treba pomoć sa onima koji mogu pomoći.  Maksimalno se nastoji što više uraditi. Posebno kroz medije naglasiti pitanje nataliteta i da o tome trebamo svi da razmišljamo.”,  ističe Jovan i dodaje da dok političari ne shvate da je to najbitnije – nema ništa od nas.  A svi mi zajedno se trebamo uključiti u rješavanje nacionalnog pitanja. I kada kažu da nema sredstava za dječiji dodatak:

“Ama za to treba biti. Ne treba za auta. Dajte prvo da gledamo djecu. U kući prvo idu roditelji da obezbjede za djecu. Ne idu roditelji sebi kupovati već djeci prvo. Kad obezbijede za djecu, e onda ćemo vidjeti šta dalje. Valjda svakom treba biti najbitnije da njegovo dijete ima. E tako se treba ponašati i u državi. Međutim, kod nas je bitno da oni imaju a djeca imala i ne imala, njima je svejedno.”

Priča Jovan i prepričava, iznosi činjenice, potrebe porodica, akcije, malo ljut na postupke političara a sa druge strane mnogo više veseo dok prepričava dogodovštine sa djecom. Skoro su baš išli na pošumljavanje na Manjaču. Kaže ništa ljepše od djece i prirode.

I tako uz kafu prođe koji sat i puno informacija o Udruženju 4+ ispričao nam je njegov predsjednik. Iz prve ruke ste saznali samo ono osnovno što vam je potrebno da se podsjetite kako je biti human, osjetiti želju da pomogneš nemoćnima i slabijima od sebe, šta je to ljubav koju pruža porodica i zašto je važno da postoje ovakva udruženja.

A za više možete i sami otići pa pokucati na vrata Petra Rađenovića 25. Mi jedva čekamo novu kafu sa Jovanom Radovanovićem i nove informacije kako je Udruženje 4+ nekome pomoglo.

Banjaluka.news/Jadranka Berić

Podijeli vijest

Pratite nas na