Šta ima u gradu? Vijesti

Tablete za mršavljenje nelegalno u BiH

Tablete za mršavljenje nelegalno u BiH
Sviđanja

Preparat slim lajn, za koji su analize sprovedene u Srbiji potvrdile da u sebi sadrži jak antidepresiv prozak, nalazi se i na BiH tržištu.

Nakon otkrića o spornom sastavu srbijanski distributeri odmah su ga povukli iz prodaje.

“Uvidom u službenu evidenciju ove agencije konstatujem da za preparat pod imenom slim lajn nije data dozvola za stavljanje u promet u BiH. Međutim, uvidom u širi izvor informacija konstatujem da je predmetni preparat ipak prisutan na tržištu BiH, da ga ima u apotekama (maloprodaji) i da je u statusu dijetetskog proizvoda”, rekla je Biljana Tubić, pomoćnik direktora za Sektor za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Iz Inspektorata Republike Srpske su saopštili da su kontaktirali Agenciju za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine, koja je član RASFF-a, evropskog sistema brzog obavještavanja o zdravstveno neispravnoj hrani.

“Sistem kontrole hrane u BiH je uspostavljen na način da ukoliko postoji potencijalni rizik da se na našem tržištu pronađe zdravstveno neispravna hrana, Agencija za bezbjednost hrane kao kontaktna tačka za BiH obavještava nadležne kontrolne organe entiteta i distrikta Brčko o potrebi pojačanog nadzora i povlačenju proizvoda ukoliko se isti pronađe u prometu. Još očekujemo povratne informacije iz nadležne agencije”, naveli su u petak iz Inspektorata.

Inače, dodaci prehrani i suplementi su predmet kontrole Inspekcije za hranu prilikom uvoza i u prvom polugodištu ove godine inspektori su uzeli 50 uzoraka za laboratorijsku analizu, kojima nisu utvrđene nepravilnosti.

A kako navode srbijanski mediji, u biljnim kapsulama za mršavljenje slim lajn nalazi se jedan od najpoznatijih lijekova protiv depresije, potvrdile su analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, a seriju koja je imala spornu supstancu distributeri su odmah povukli sa rafa.

Kako je navedeno u obavještenju za javnost Ministarstva zdravlja Srbije o povlačenju iz prometa proizvoda slim lajn soft gel, 36 kapsula, postoji osnovana sumnja da bi ovaj dodatak ishrani – suplement mogao predstavljati rizik po zdravlje ljudi jer sadrži nedeklarisanu aktivnu farmakološku supstancu.

Ovaj proizvod, porijeklom iz Kine, namijenjen je za regulisanje tjelesne težine, dok je prozak antidepresiv koji se izdaje isključivo na recept, a neke od nuspojava su erektilna disfunkcija i nedostatak interesa za seks.

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest

Pratite nas na