Izdvojene vijesti Region Šta ima u gradu? Vijesti

Todorić objasnio kako je država prekršila zakon i srušila Agrokor

Sviđanja

Ivica Todorić ponovno se oglasio na svom blogu koji je postao glavna tema među političarima.

Nakon što se na blogu obrušio na povjerenika Vlade Hrvatske za “Agrokor” Antu Ramljaka i otkrio detalje tajnih sastanaka u Vladi odlučio je javnosti objasniti kako su u rušenju Agrokora državni funkcioneri prekršili zakon.

Njegovu objavu na blogu prenosimo u cijelosti:

“U rušenju Agrokora državni dužnosnici i s njima povezane osobe prekršile su nekoliko zakona Republike Hrvatske: Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o javnoj nabavi, Zakon o pravu na pristup informacijama, Zakon o tržištu kapitala…

Pozivam državne institucije u Republici Hrvatskoj da u okviru svojih ovlasti ispitaju postupanje državnih dužnosnika i s njima povezanih osoba, i to: Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da utvrdi je li ministrica Dalić kod izrade i donošenja Lex Agrokora bila u sukobu interesa i je li u obavljanju javne dužnosti povrijedila načelo nepristranosti te svoj privatni interes i privatni interes osoba s kojima je povezana stavila iznad javnog interesa koji je trebala zastupati u obavljanju javne dužnosti; javnu dužnost koristila za interese i probitak osoba s kojima je povezana; propustila od nadležnog Povjerenstva, u skladu s načelima javnih dužnosti, zatražiti mišljenje o angažmanu vanjskih savjetnika čime nije otklonila sumnju u postojanje sukoba interesa; te naročito je li postupila protivno članku 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa:

Koristeći povlaštene informacije o djelovanju državnih tijela i zloupotrebljavajući položaj dužnosnika uticanjem na odluku zakonodavne i izvršne vlasti kako bi interesno pogodovala sebi i povezanim osobama.

Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (HANFU) da utvrdi je li bilo zlouporabe tržišta financijskim instrumentima kod trgovanja dionicama društava iz sustava Agrokor protivno članu 456. i članu 457. Zakona o tržištu kapitala a u svezi člana 455., odnosno korištenja povlaštenih informacija kojima je Vlada RH raspolagala (da se radi na izradi Lex Agrokora i drugim informacijama) od strane državnih dužnosnika i vanjskih stručnjaka koji su sudjelovali na izradi Lex-a, te da posebno utvrdi je li društvo INTERKAPITAL koje je sada angažirano u Agrokoru sudjelovalo ili posredovalo kod trgovanja dionicama društava Agrokora u vrijeme izrade Lex Agrokora.

Pozivam Vladu RH da u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama ispuni svoju zakonsku obvezu i transparentno predoči informacije koje je ministar Dalić odbila dati.

To je u interesu javnosti! – ko je sve sudjelovao u izradi Lex Agrokora – temeljem koje pravne osnove su angažirani spoljni pravni i finansijski stručnjaci odnosno je li proveden postupak javne nabave u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi – u kojem vremenskom periodu se radilo na izradi Lex Agrokora Ministrica Dalić u svojem je ranijem odgovoru medijima tvrdila da na izradi zakona nisu bili angažovani ni domaći ni strani konsultanti, ali je potvrdila da je ‘kroz dulje razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više spoljnih pravnih i finansijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije’. Ministar, međutim, nije javnosti otkrila ko su ti stručnjaci”, napisao je Todorić.

Izvor: ATV

Podijeli vijest

Pratite nas na