Regije Semberija i Majevica

Vatrogasna jedinica spremna da odgovori na sve izazove

Vatrogasna jedinica spremna da odgovori na sve izazove
Sviđanja

S obzirom na ekstremne temperature u proteklom periodu, bijeljinska vatrogasna jedinica su tokom ljetnog perioda imali povećan obim posla.

Za proteklih osam mjeseci ove godine imali su 291 intervenciju, od kojih je više od 100 bilo na niskom rastinju, a najviše tokom ljetnih mjeseci.

“Tokom avgusta imali smo 67 intervencija, od čega su 44 bile na otvorenom prostoru, izazvane paljenjem niskog rastinja”, naveo je starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Mile Spasojević, dodajući da je broj intervencija u dosadašnjem periodu ove godine, skoro isti kao i broj intervencija tokom cijele prošle godine.

Iz vatrogasne jedinice apeluju na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja svojih imanja čine na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati, a nakon spaljivanja da ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

“Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja, česti su uzroci požara. Posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada. U većini slučajeva vatra se prenese na šumu, prouzrokujući veliku materijalnu štetu”, pojašnjavaju vatrogasci.

Spasojević je istakao da je opremljenost Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina zadovoljavajuća, jer je u proteklih desetak godina nabavljeno 10 novih vatrogasnih vozila, za šta je uloženo oko 2,4 miliona konvertibilnih maraka.

On je najavio da je u planu je nabavka još četiri vatrogasna vozila, od kojih su tri terenska i jedno tehničko vozilo, a za te namjene u budžetu Grada je predviđen iznos od oko 1,8 miliona KM. Takođe, u planu je i nabavka vatrogasnih ljestvi od 32 metra.

Budžetom Vatrogasnog saveza Republike Srpske ove godine predviđeno je oko 2,8 miliona za nabavku 12 novih vatrogasnih vozila, koja će biti raspoređena po jedinicima lokalne samouprave kojima je to najpotrebnije.

Spasojević, koji je i predsjednik Upravnog odbora Vatrogasnog saveza, istakao je da je Republici Srpskoj potreban i helikopter, koji bi djelovao u najkritičnijim područjima za vrijeme požara.

On je pojasnio da se do sada za ove potrebe koristio helikopter Oružanih snaga BiH, za čiju upotrebu je neophodno dobiti dozvolu na osnovu procedura koje usporavaju početak djelovanja.

Podijeli vijest

Pratite nas na