Izdvojene vijesti Regije Semberija i Majevica

Langenhagen i Bijeljina – 10. godišnjica prijateljstva

Langenhagen i Bijeljina - 10. godišnjica prijateljstva
Sviđanja

Prethodne sedmice u njemačkom gradu Langenhagenu svečano je obilježena deseta godišnjica bratimljenja Langenhagena i Bijeljine i dvadeseta godišnjica od osnivanja nevladine organizacije “Pomoć za mlad život”.

Ova organizacija je svojevremeno uspostavila prve kontakte između građana Bijeljine i Langenhagena, što je postepeno dovelo do institucionalne saradnje i bratimljenja dva grada.

Na svečanosti održanoj u prisustvu brojnih zvanica na decenijsku uspješnu saradnju dva grada podsjetili su gradonačelnici Langenhagena i Bijeljine Mirko Hojer i Mićo Mićić, zamjenik Gradonačelnika Langenhagena Vili Mine, kao i predstavnici „Pomoći za mlad život“, tamošnje Gimnazije i Muzičke škole koje godinama podržavaju programe saradnje i razmjene omladinaca između dva grada.

“Tokom prošle decenije naši gradovi su uspostavili brojne veze – između ustanova, lokalnih uprava, ali ipak su najdragocjenije veze koje smo ostvarili između stanovnika Bijeljine i Langenhagena. To se svaki put vidi prilikom razmjena posjeta kada ljudi ne skrivaju emocije. ‘Pomoć za mladi život’ već dvadeset godina sprovodi dragocjene humanitarne aktivnosti koje su zbližile čitave gradove. To je najbolja potvrda da humanitarci iz ove organizacije rade dobar posao sve ove godine”, ocijenio je gradonačelnik Hojer.

Pozdravljajući domaćine i zvanice na proslavi, gradonačelnik Mićić je naglasio da saradnja sa Langenhagenom može da posluži kao primjer saradnje bratskih gradova:

“Zahvalni smo ljudima iz Langenhagena za prijateljstvo koje gradimo već dvije decenije. Dobro je što naše veze opstaju i pored promjena na čelu naših gradova što govori o čvrstoj opredijeljenosti da ovo partnerstvo traje. Ove godine naša saradnja je prešla na viši nivo s obzirom na to da smo zajedno realizovati projekat u okviru Programa njemačkog Ministarstva privrede i ekonomskih odnosa ‘Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalnih samouprava’ koji je dio aktivnosti na implementaciji ciljeva održivog razvoja iz EU Agende 2030”, istakao je gradonačelnik Mićić.

O značaju međunarodne saradnje između gradova govorili su zamjenici predsjednika pokrajinske Skupštine Donje Saksonije i zamjenik predsjednika Regije Hanover Petra Rudscuk.

Na svečanosti u Langenhagenu nastupili su orkestar harmonika Muzičke škole iz Langenhagena izvodeći klasične njemačke kompozicije i Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Semberija”. Četrdesetak članova SKUD-a “Semberija” je izvelo četiri koreografije kojim su predstavili dio srpske folklorne tradicije koju njeguju, uključujući šopske igre, igre iz istočne Hercegovine, svadbene običaje iz sela Koretište kod Gnjilana, kao i “Dubočku kraljicu” iz istočne Srbije.​

Podijeli vijest

Pratite nas na