Odličan prinos kornišona u Novom Gradu

Odličan prinos kornišona u Novom Gradu
Sviđanja

Na području Novog Grada 60 poljoprivrednih proizvođača uzgaja kornišone za njemačko tržište. Iako je ovo bila veoma sušna godina, proizvođači su zadovoljni ostvarenim prinosima i zaradom.

Mirko Mijatović iz Male Novske Rujiške ove godine prvi put je počeo sa proizvodnjom krastavaca kornišona na površini od jednog dunuma.

Sve je uradio prema savjetu stručnjaka i računa na prinos od osam tona.

“Kako je bila suša, za sada je dobro.Četiri do pet hiljada litara vode dnevno smo puštali. Prihraljivali smo preko vode i lista. Prinos je negdje preko šest, do šest i po tona sa dunuma”, zadovoljan je Mirko Mijatović iz Male Novske Rujiške.

Mirko Umićević iz Rujiške zasadio je krastavac na pola dunuma.

On i supruga žive sami i kaže – uz ostale poljoprivredne poslove stignu i da uzgajaju krastavce.

“Sa pola dunuma do sada sam iznio 4.300 kilograma. Proizvodnja je zahtjevna ali sam se konsultovao sa agronomom koji nam dolazi svake srijede”, navodi Mirko Umićević iz Rujiške.

Ove godine kornišoni na području Novog Grada zasađeni su na površini od 4 ha.Proizvođači će ostvariti i podsticaje od opštine za ovu proizvodnju.

“Što se tiče ove sezone, jako je uspješna. Mi smo do sada predali preko 275 t krastavaca kornišona iz opštine Novi Grad, što je jako dobar rezultat”, naglasio je predstavnik firme “Kine”, Miloš Đurašinović.

Olivera Popović, šef Odsjeka za poljoprivredu opštinske uprave Novi Grad, ističe da je ove godine zdvojeno pedeset hiljada maraka a podsticaj se dodjeljuje u iznosu od 20 odsto od otkupne cijene proizvoda.

Otkupna cijena kornišona ove godine kretala se od 1,30 KM za prvu, a pola marke za drugu klasu.

Za one proizvođače koji i naredne godine nastave sa ovom proizvodnjom firma “Kine” će dati određene podsticaje.

Izvor: RTRS

Podijeli vijest

Pratite nas na