Dokolica Lifestyle

Koliko još stepenica do uspjeha?

čvor-uspjeh
Sviđanja

Postoji li skala na kojoj bi se mogao izmjeriti vas uspjeh u životu?

Da je otjelovimo gdje biste ga vi pozicionirali? Šta je to toliko sjajno na samom vrhu? Imaju li te stepenice uopšte kraj? Mnogo je pitanja, a sve manje pravih i konciznih odgovora. Svjesni košenja vlastitih slabosti i odgovornosti kako na poslovnom tako i na privatnom planu često nailazimo na čvorove i zapetljanja koje moramo razmrsiti.

Prvi čvor je samopouzdanje. Mnogi ga otpetljavaju duži vremenski period. On u sebi krije mnoge zagonetke, nosimo ga sami, gradimo ga kroz cijeli životni vijek. Kada jednom postavimo čvrst temelj možemo bez straha da gradimo stabilne zidove. Stoga on zauzima primarnu početnu tačku vlastitog uspjeha. Ne treba štediti na materijalu, da se tako izrazim. Ovdje preskačemo onaj laički dio bez pokrića i okrećemo se svom suštinskom biću i povjerenju u samog sebe. Greške u koracima nisu dozvoljene ali su neizostavan dio koji svako mora proći. Nakon što ih dobro “utabamo” više im se ne vraćamo.

Spremni smo na sljedeći čvor. Obrazovanje. Podjednako težak i izazovan. U pomoć pozivamo već izgrađen balans koji nas je naučio da školstvo i lična opredjeljenja idu ruku pod ruku. Nadopunjuju se i od nas prave OSOBU – LIČNOST – ČOVJEKA. Sklonosti nas izdvajaju iz sivila mase u kojoj se svakodnevno nalazimo pa pomoću njih lakše krčimo dalje životne putanje. Ulaganje u sebe je jedini i pravi put ka ličnoj satisfakciji i ispunjenju ambicija.

Idući čvor se već sam nameće. Ambicija. Zdrava i ona izopačena. Možda je lakše da je nazovemo devijantnom. Ima lakši ton ali s njom se zaista teško nositi. Svi smo je bar jedanput susreli. One su kratkog vijeka i pretežno bez razmršenih računa. Jasno nam je da se uvijek treba okrenuti onoj maršuti koja iza sebe ima jasno definisanu stazu. Ambicija je nešto što u svojoj suštini krije mnogo lica. Od naprasitosti, oštrih zuba do uljudnosti i karaktera. Treba ih posložiti tako da u svakoj prilici ono najpotrebnije stupi na scenu! Što ne bi trebalo biti teško ako smo prošli sve korake dozvoljenom brzinom. Lično smatram da je ovo zapetljanje od krucinalne važnosti za dalji razvoj i uspjeh svakog pojedinca na ovom famoznom putu ka vrhu.

Ono će nam itekako poslužiti kao oštrica noža ka našoj idućoj prepreci. Materijal. Znamo šta želimo? Znamo kako? Znamo kuda? Još nam samo fali ČIME? Mnogi se spotaknu baš ovdje. I zato sam simbolično ovaj čvor nazvala kako jesam. Štedimo li na njemu, štedimo i na sebi. Možda je kvalitet skuplji, možda sada za njega nemamo potreban novac ali bolje je stagnirati nego oskuditi u krucijalnom dijelu. Ovdje stupa na snagu naš temelj! Nekom je lakše, nekom je teže. To se zove život. Ali zato se ne krećemo na ljestvici našeg prijatelja već na sopstvenoj!

Društvena ljestvica je nešto što možeš da posmatraš tek kada dođeš do vrha sopstvene.

Zaključno tome je činjenica da imate svu slobodu izbora! Izobilje izbora, a vi znate sta želite od svog života. Ako i ne znate, nije na odmet da malo prekstite ruke i dignete noge u vazduh. Ponekad je bolje da ne učinite ništa nego bilo šta. Dajte sebi vremena. Niste mašina koja je isprogramirana na svaki sljedeći korak. Svaki sljedeći čvor je vaš vlastiti. Sve vaše sumnje i strahove život veze ispred vas. Ono što je najvažnije je da sada imate čime da ih odmrsite! Sa vjerom u sebe i svoj cilj vrh je na dohvat ruke.

Ne treba zaboraviti zahvalnost kao nit koja se provlači kroz ovaj kanap. On je zaslužan za to što vaše ruke i glava imaju koordinaciju!

Izvor: AlfaDama

Podijeli vijest

Pratite nas na